ARTE: de vijf accordeonisten: (in alfabetische volgorde)

Foto Paul

Paul De Bra leerde eerst piano spelen (behaalde de zilveren regeringsmedaille), en daarnaast harmonieleer en muziekgeschiedenis. Al snel nam hij ook de accordeon "erbij", en behalve spelend lid was hij ook dertig jaar lang dirigent van de accordeonvereniging Avanti in Antwerpen, die onder zijn leiding wist op te klimmen tot de "superieure" categorie, de hoogste categorie van Vlamo. Daarnaast is hij al lang enthousiast lid van Accordeana in Helmond, het Nederlands Symfonisch Accordeonorkest (NSAO) en recenter ook het accordeonkwintet Kwintissimo. Sinds 2007 speelt hij ook accordina en knopaccordeon. Zijn voorliefde gaat echter al heel lang uit naar de basaccordeon. Paul bewerkt en bewerkte alle soorten muziekgenres voor accordeon-ensemble of -orkest, voor Avanti, Accordeana, NSAO, ARTE en Kwintissimo. Vele van zijn bewerkingen zijn (gratis) te vinden op www.de-bra.nl/arrangements.html.

Foto Rina

Rina De Bra leerde op school eerst piano spelen maar ontdekte later toch een voorliefde voor de accordeon. Ze was meer dan dertig jaar lid van de accordeonvereniging Avanti in Antwerpen. Daarnaast is zij ook al lang enthousiast lid van Accordeana in Helmond en was enkele jaren lid van het Nederlands Symfonisch Accordeonorkest (NSAO). In 2007 is ze overgeschakeld naar de knopaccordeon en gaat alles "naar de knoppen". Wanneer nodig speelt ze ook (knop)basaccordeon.

Foto Wilco

Wilco van Laarhoven Op 10 jarige leeftijd vond Wilco van Laarhoven een accordeon op de zolder van zijn ouderlijk huis. Kort daarna startte hij met les bij Marianne van Eeten. Na enkele jaren accordeonles is Wilco gaan spelen bij Accordeonvereniging Concertina uit Den Bosch. Wilco heeft ook nog enkele jaren keyboard gespeeld. Uiteindelijk bleek de liefde voor het maken van echte muziek op de accordeon groter dan spelen met de elektrische hulpmiddelen van het keyboard. Bij Accordeana vond Wilco vervolgens verdere muzikale uitdaging. En al die ervaringen zet Wilco nu in bij ARTE.

Foto Diana

Diana Meulendijks zag op TV Harry Mooten spelen en vond dat veel leuker dan blokfluit, dus kreeg ze op 8-jarige leeftijd haar eerste accordeon. Ze kreeg les van onder andere Riet Smulders en Ronald van Overbruggen en op haar 15e was ze zover om te gaan spelen bij accordeonvereniging Accordeana in Helmond, destijds onder leiding van de bekende accordeonpedagoog Arie Willems. Hier ontdekte ze haar liefde voor het samenspel en de klassieke en originele accordeonmuziek. Maar ook het populaire genre werd niet geschuwd en Diana was dan ook 30 jaar accordeoniste bij de 13-koppige feestband De Klokkendorper uit Aarle-Rixtel (nu Die Partyhosen genaamd), waarmee ze optredens verzorgde in Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk. Met ARTE wil Diana, samen met haar 4 collega accordeonisten, maar één boodschap uitdragen: luister en voel hoe mooi ons prachtige instrument klinkt.

Foto Riet

Riet Smulders van Dalen speelt al vanaf haar elfde jaar Accordeon. Haar eerste lessen kreeg zij van Ferry de Kort. Daarna aan het Brabants Conservatorium, waar ze accordeonlessen kreeg van Arie Willems. Ook kreeg ze bijvaklessen op piano en kerkorgel. Zij behaalde de onderwijsbevoegdheden A en B. In die tijd maakte Arie haar enthousiast om bij Accordeana te komen spelen. Ook nu nog speelt zij met veel plezier bij deze vereniging. Met veel Passie heeft Riet les gegeven op de muziekschool van het CKE (Eindhoven). Maar ook in de beginjaren op de muziekscholen van Deurne, Beek en Donk, Gemert en Aarle-Rixtel. Ook was zij lange tijd dirigente van verschillende ensembles, o.a. van L’Accord Volé, dat nu nog iedere week onder haar leiding repeteert. En sinds de oprichting speelt zij bij ARTE, waar techniek belangrijk is, maar waar vooral de muzikale harten spreken.